Ben je deze herfst in Italië? Dit zijn 9 leuke foodfestivals

Er lijkt geen einde te komen aan de heerlijke zomerse temperaturen, maar het is al herfst. In Italië zijn er in dit seizoen diverse en heel smakelijke foodfestivals. De perfecte kans om minder bekende plekken te ontdekken.

Truffel

1. Internationale witte truffel festival van Alba  
In oktober en november vindt ’s werelds grootste en bekendste festival plaats rondom truffels uit de heuvels van Piemonte. Het is het go-to-evenement voor truffelliefhebbers. Er zijn evaluaties over de nieuwe oogst, parades, wijnproeverijen, truffelshows, wandelingen in het bos om te zoeken naar de befaamde tartufo bianco di alba. Dit gebeurt in het gezelschap van getrainde honden. International White Truffle of Alba Fairelk weekend van 14 oktober tot 17 november, Alba (Piemonte), fieradeltartufo.org

2. EuroChocolate – Umbrië
In het historische centrum van Perugia vindt van 19 tot en met 18 oktober EuroChocolate plaats. Dit jaar viert het evenement haar 25-jarig jubileum als grootste chocoladefestival van Italië. Het hoogtepunt is de megadoos met pralinés van 4 meter, met 25 verschillende lekkernijen, geplaatst op Piazza IV Novembre. Chocolade sculpturen zijn te bewonderen op zondag 21 oktober in Corso Vannucci, Piazza IV Novembre en Piazza Matteotti. EuroChocolate19-28 oktober, Perugia (Umbrië), eurochocolate.com

3. November Porc – Emilia Romagna
De maand november is een hele belangrijke maand voor de prosciutto di parma en de culatello di zibello. De koude temperaturen, vochtigheid en mist dragen allemaal bij aan de uiteindelijke smaak van deze vleeswaren. Deze vleeswaren worden geproduceerd op de vlaktes van Parma in Emilia Romagna. Elk weekend van november wordt er een feest gehouden in een andere stad. Het eerste weekend vindt het plaats in Sissa Trecasali. Polesine Parmense, Zibello en Roccabianca volgen. Elke stad zal verschillende soorten varkensvlees op tafel zetten, allemaal typisch gerijpt vlees van het gebied Parma. Het is een soort festival met foodtrucks, eigen gebrouwen bier, kunst en muziek. November Porc, elk weekend in november, Parma area (Emilia Romagna), novemberporc.it

4. Het feest van de nougat 
Van 17 tot en met 25 november viert Cremona haar kenmerkende product: torrone, nougat. Het festival vindt plaats in de straten en op de pleinen van het historische centrum. Er zijn stands en proeverijen met heel veel verschillende soorten nougat. Festa del torrone, 17 – 25 november, festadeltorrone.com

Kastanjes

5. Sagra van de kastanje – Toscane
Door het hele land zijn festivals gericht op typisch Italiaanse herfstproducten. Het belangrijkste festival vindt plaats in het dorp Marradi in Toscane. Marradi wordt omringd door uitgestrekte kastanjebossen en is de thuisbasis van de ‘marron buono’ (de goede kastanje) en staat vooral bekend om zijn kastanjeproductie. Sagra delle Castagne e del Marron Buono, elke zondag in oktober, Marradi (Toscane), pro-marradi.it

Olijfolie

6. L’Oro di Spello – het feest van de olijfolie en de sagra van de bruschetta
Warm brood met extra vierge olijfolie uit de glooiende heuvels van de berg Subasio. In het weekend van 16 tot 18 november komen de olijfolieliefhebbers samen in Spello, een van de mooiste dorpen van Umbrië. Ze proefen dan de nieuwe olijfolie. De Trattoria en restaurants nemen deel aan het evenement. L’Oro di Spello – Festa dell’Olivo e Sagra della Bruschetta, November 16-18, Spello (Umbria) prospello.it

 

7. De proeverij van de Fossa-kaas – Emilia-Romagna
Fossa-kaas wordt op een bijzondere manier geproduceerd. De kaas is in de 15e eeuw ontstaan toen de boeren hun voedselvoorziening onder de grond bewaarden. Moe van de razzia’s. Ze ontdekten dat de kaas hierdoor een hele andere smaak kreeg, en de Fossa-kaas was geboren. De kaas wordt geproduceerd in Sogliano al Rubicone. In november, na drie maanden rijping in de speciale ‘fossa’ (putten) of grotten, wordt de kaas eruit gehaald en is klaar om te proeven. Dat doen ze tijdens deze sagra op 20 & 27 november en 4 december. Fiera del Formaggio di Fossa, Sogliano al Rubicone (Emilia-Romagna) , ilformaggiodifossa.com

Sicilie

8. Ottobrata Zafferanese – Sicilië
Oktober is de perfecte maand om af te reizen naar Sicilië. Proef aan de voet van de Etna van paddenstoelen, appels, taarten en wijn met een intense ‘vulkanische smaak’. Elk weekend in oktober geniet je van de typische Siciliaanse herfstproducten. Ottobrata Zafferanese, elk weekend in oktober, Zafferana Etnea (Sicilië), ottobrata.it

9. Sagra van Cinghiale – Toscane
In Chianni wordt een sagra gehouden die draait om het everzwijn, il cinghiale. Tussen de toscaanse heuvels eet je klassieke tagliatelle al cinghiale en andere gerechten met everzwijnvlees. Proef lokale vleeswaren, kazen en foodtrucks met bakkerijproducten en traditionele lekkernijen. Sagra del Cinghiale8 t/m 11 november en 15 t/m 18 november, Chianni (Toscane), sagradelcinghialechianni.it

LEES OOK:

Wil je dagelijks op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes en leukste vakantietips uit Italië? Volg De Smaak van Italië op Facebook!