Zo maak je de lekkerste gebraden kip van Giorgio Locatelli

Giorgio Locatelli is een van de bekendste Italiaanse chefs ter wereld. Hij heeft een restaurant in Londen (Locanda Locatelli, bekroond met Michelin ster) en is regelmatig bij de BBC te zien met zijn programma The Big Family Cooking Showdown.

Wij delen zijn recept voor gebraden kip uit Made at home, het kookboek waarin Locatelli meer dan 150 recepten verzamelde die hij dagelijks deelt met familie en vrienden.

Kippen schrijven nooit anonieme brieven
Over dit recept zegt Giorgio Locatelli zelf: ‘Thuis eten we graag heel eenvoudige gebraden kip. We kiezen altijd een biologische kip omdat dat de enige manier is om er zeker van te zijn dat de kip een goed leven heeft gehad. Bij kippen uit intensieve teelt weet je daarentegen nooit precies hoe ze zijn opgegroeid: kippen schrijven nooit anonieme brieven! Als u voldoende tijd hebt, is de allerbeste bereiding van een goede kip deze eerst te pekelen, wat een enorm verschil maakt omdat het vlees dan sappig en smeuïg blijft. Ik braad graag wat aardappels en groenten (courgettes, wortels en bleekselderij) met de kip mee’.

Dit recept komt uit:

LEES OOK:

Beeld: Lisa Linder

Details

  • Personen: 6

Ingrediënten

  • 1 grote kip (ca. 2 kg), scharrelkip of liefst biologisch
  • Voor de pekel:
  • 120 g zeezout
  • 5 takjes rozemarijn
  • 4 laurierblaadjes
  • 1 eetl. zwarte peperkorrels
  • 1 theel. jeneverbessen
  • 4 tenen knoflook
  • schil van 1 citroen

Bereiding

  • 1Doe alle ingrediënten voor de pekel in een pan met 3 liter water en verwarm tot het zout is opgelost, neem de pan van het vuur en laat de pekel intrekken en afkoelen.
  • 2Leg de kip in een grote kom waar hij precies in past, giet de pekel erover en laat het kippenvlees in de koelkast in minstens 6 uur malser worden, waarbij het vlees geuriger wordt.
  • 3Verhit de oven tot 180 °C. Haal de kip uit de pekel, leg hem in een braadpan en braad hem circa 45 minuten of tot er helder vocht uit loopt als u met de punt van een scherp mes in een dij prikt.