Meloensalade

Meloensalade met sinaasappel en walnoot

Deze meloensalade is heel snel om samen te stellen, ideaal als voorgerecht of na een hoofdmaaltijd. Bijna elke meloensoort is geschikt voor dit recept, afhankelijk van het seizoen. Kies een rijpe meloen die boordevol smaak zit. Dit kun je controleren door aan de bovenkant te ruiken. Als je niets ruikt, kies dan een andere meloen of wacht tot hij rijp is. Je hebt voor dit gerecht een heel goede, peperachtige olijfolie nodig: de smaak in combinatie met de sinaasappel en de meloen is het geld meer dan waard.

Dit recept vind je in de nieuwste editie van De Smaak van Italië en is een voorproefje uit het kookboek Sicilië van Katie Caldesi en Giancarlo Caldesi (uitgeverij Good Cook). Bestel de nieuwste editie van De Smaak hier en het kookboek hier.

Details

  • Personen: 6

Ingrediënten

  • 1 meloen (ongeveer 1-1,5 kg), geschild, pitjes verwijderd en in partjes van 2 cm dik
  • 2 sinaasappels
  • 2 el kleine en in stukjes gescheurde, grote blaadjes munt
  • 3 el extra vergine olijfolie
  • handvol walnoten, grofgestampt in een vijzel
  • 1 tl fijngeraspte schil van 1/2 citroen
  • zout, naar smaak
  • roze peperkorrels, grofgestampt

Bereiding

  • 1Leg de partjes meloen op een grote schaal of aparte borden. Snijd op een plank met een scherp mes de schil en het witte vlies van beide sinaasappels. Snijd de partjes tussen de vliesjes uit en laat ze op de meloen vallen. Strooi de rest van de ingrediënten erover.